האם יש אפשרות מעשית בדמות כלים מקצועיים שיכולים לסייע לנו לזהות התנהגויות חריגות אצל אנשים? האם יש דרך לגלות אם האדם החביב שהכרתי לאחרונה עשוי לרמות אותי בהמשך? ואיך תוכלו לדעת האם האדם שאתם עומדים לקשור אתו קשר אישי או עסקי מסתיר מאחורי החזות החיצונית נדבך נוסף שמוסווה היטב?
גישות שונות התפתחו במרוצת השנים עבור אנשי מקצוע מתחומי עיסוק של בריאות הנפש, כמו; פסיכיאטרים, פסיכולוגים קרימינולוגיים קליניים ועובדים סוציאליים על מנת לתת להם כלים יישומים, שיתרמו להם לאבחן ולזהות אנשים שמועדים להתנהגות עבריינית. בארץ השימוש בכלים אלה עדיין אינו מפותח דיו, ונעשה בו עדיין שימוש מועט מאוד ביחס לתרומה הטמונה בו עבור מערכת בית המשפט ואכיפת החוק.
למעשה תהליך הערכת המסוכנות הולך צעד אחד קדימה מעבר לגישות מוכרות, שמבוססות על הבנת 'שפת הגוף'. בגישות אלה יש נסיבות שבהן שפת הגוף מעידה על מניע נסתר. למשל, תגובה להתנהגות עבריינית תתבטא בסימני חרדה, שצפוי כי יבואו לידי ביטוי במבוכה גדולה, הימנעות מיצירת קשר עין ישיר, הזעה בידיים ובמקומות נוספים בגוף, תנועתיות רבה ועוד.
אולם חשוב להבין שלצד הסטנדרט קיימת קבוצת אנשים, שכתוצאה מגנטיקה וגם כתוצר לוואי של הסביבה שבה גדלו, לא יפגינו חרדה שתבוא לידי ביטוי בתסמינים המצופים והסטנדרטים בעקבות התנהגות מסכנת או בלתי אמינה. הם ישמרו על קור רוח, לא יביעו רגש או אשמה, ולעיתים גלאי שקר לא יזהה את חוסר אמינותם. מכאן שבמקרים כאלה נדרש אבחון מסוכנות שמתבסס על כלי הערכה אובייקטיביים ותקפים. שני כלים מרכזיים משמשים לצורך אבחון מסוכנות את אנשי המקצוע בתחום, ואליהם מתלווים עוד כלים ומחקרים שמאפשרים למטפלים לקבל תמונה מלאה ומקיפה על הנבדקים.
אבחון מסוכנות באמצעות סולמות הפסיכותרפיה של הייר
אבחון שבמרכזו 20 תכונות שאופייניות לאישיות עבריינית ותורגמו לסולמות. התכונות חולקו לארבע סדרות: קבוצה ראשונה של תכונות קשורות לאורח חיים של הנבדק, השנייה נוגעת בתכונה של טפילות, השלישית מתייחסת למאפיינים בין-אישיים והרביעית למאפיינים בממד הרגשי. האבחון נעשה בעזרת היכרות מעמיקה של המטפל עם הנבדק.סולמות הפסיכותרפיה של הייר מציגים תמונה שבה ככל שציוני האבחון גבוהים יותר, כך הנטייה לפשיעה חוזרת – הולכת וגדלה. בנוסף, מציג הסולם פרופיל של עבריינים שהם כביכול נורמטיביים, ועל כן מתעתעים מאוד את הסובבים אותם, ומאפשרים להם להסוות היטב את מעשי הפשיעה שהם מבצעים.בהערכת מסוכנות באמצעות סולם זה ההמלצה הרווחת היא ששני אנשי מקצוע יעריכו את הנבדק בנפרד, ויאחדו את הערכתם לאחר השוואה בין הממצאים שלהם.
לצד שני כלי אבחון מרכזיים אלה התווספו בשנים האחרונות מחקרים וסולמות שתומכים באבחנה באמצעות שני כלים מרכזיים אלה, ומאירים על נקודות שדורשות אבחון נוסף ונרחב. כך נוצר בשנים האחרונות סולם התנהגויות אנטי-סוציאליות, שמתמקד בתכונות כמו מניפולטיביות, אנוכיות יתרה, קור רוח ועוד.
השאלון להערכת עבריינות של לילנפלד כולל 370 שאלות בתחומים שונים, ולצידם מבדק תקפות, הבוחן את היכולת והנטייה להתחזות ולהציג מצג שווא של תדמית חיובית או להעיד על חוסר מוטיבציה של הנבדק לשתף פעולה או על קשיים במילוי השאלון.
הערכת מסוכנות פוקר פייס – הערכת מסוכנות לעבריינות האם יש אפשרות מעשית בדמות כלים מקצועיים
תחום הפרונזי – פלילי
תוכניות טיפול ושיקום
טיפולים
בריאות הנפש
תחום מיני – חברתי
שיפור חוסן קהילה
תכנית ייחודית לעברייני מרמה
הערכת מסוכנות
טיפול בנוער בסיכון
טיפול בנוער עבריין
טיפול התנהגותי קוגנטיבי
טיפול זוגי
טיפול בטראומה
טיפול באלימות במשפחה
טיפול בהתמכרויות
טיפול ב-CBT לנוער וילדים
טיפול ב-CBT למבוגרים חוות דעת
אלימות במשפחה
הערכת מסוכנות מינית
הערכת מסוכנות לאובדנות
הערכת מסוכנות לילדים ונוער
© 2023 כל הזכויות שמורות לפיסגה שירותי רווחה בע"מ | האתר נבנה ע"י Elitewebcorp